La cita electoral del passat cap de setmana al País Basc i Galícia va estar marcada per la polèmica al voltant de la limitació del dret de vot als malalts de Covid-19. Aquest fet, que no puguin votar els contagiats, és un indici, un avís, un senyal d’alerta, a més de la negació d’un dret. I això hauria de provocar una profunda reflexió per saber com s’haurà de votar a Catalunya en pocs mesos. Més enllà de les noves normes que obligaran a canviar la campanya i les votacions. El fet que la Junta Electoral Central avalés que els positius no poguessin votar per “evitar la indesitjada propagació” és difícil d’entendre en un estat democràtic que ha de vetllar per l’exercici dels drets dels seus ciutadans. Alhora, demostra que aquest organisme administratiu ara també és una autoritat sanitària.

És evident que és molt difícil predir l’escenari o context en què ens trobarem quan es convoquin eleccions a Catalunya. Però tot fa pensar que no haurem deixat enrere el virus i que tot s’haurà d’adaptar a l’anomenada nova normalitat. Els actes electorals s’hauran de replantejar. Com? Doncs potser tindran un aforament limitat, substituirem les efusives abraçades per mirades sobre una mascareta i no es podrà repartir propaganda. Potser es faran més mítings virtuals i es potenciarà, encara més, la presència a les xarxes socials. I no anirem a votar com ho havíem fet sempre. A les entrades dels col·legis hi haurà gel hidroalcohòlic, tothom portarà mascareta i, com hem vist als comicis bascos i gallecs, el DNI s’haurà de deixar en una safata per evitar el contacte. A més a més caldrà també reforçar el vot per correu per evitar cues i aglomeracions en determinats punts.

Però els nostres representants públics ja han de pensar què poden fer per garantir el dret a vot de tothom, també d’aquelles persones que s’hagin contagiat i que per responsabilitat individual i col·lectiva no podran anar a un col·legi electoral. Encara hi ha unes setmanes o mesos de marge per intentar trobar solucions, però cal posar-se a treballar perquè no agafi a ningú desprevingut. I si no es troba una solució, no hi haurà argument que valgui. Només ho explicarà la improvisació o ineficiència. Seria incomprensible i injustificable, també perquè el País Basc i Galícia ens han deixat ben clara la postura de la JEC. Caldrà prendre decisions i mesures perquè ningú es quedi sense un dret fonamental. Esperem que arribat el dia, hi siguin.  És un avís per a navegants.