Pràcticament 24 hores abans que comenci al Parlament de Catalunya el ple sobre la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà l'executiu de Carles Puigdemont, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha avalat el referèndum com "l'eina òptima" per demostrar el suport a la independència. Malgrat que no ha avançat si demà el president català posarà sobre la taula la possibilitat de recórrer al referèndum per desencallar el procés, Mundó sí que ha volgut deixar clar que si l'estat espanyol veta la celebració d'un referèndum és perquè "no accepta que som una nació". El titular de Justícia ho ha explicat en un dinar-col·loqui organitzat per Sobirania i Justícia

"És un procés que va de la llei a la llei"

Segons el conseller de Justícia, si finalment s'opta per la via del referèndum, aquest s'haurà de formular "en base a la legalitat catalana, sorgida d'un Parlament democràtic". Per això, ha volgut destacar que la llei de transitorietat jurídica ha d'esdevenir el mecanisme per poder "definir l'ordenament jurídic del nou subjecte polític". Alhora, es mostra convençut que aquesta fórmula permetrà que el procés compti amb suports internacionals. "La comunitat internacional és demòcrata abans que independentista", ha afegit Mundó. D'altra banda, davant les possibilitats que el govern espanyol pugui vetar un referèndum, el conseller ha defensat que Madrid no compta amb "una eina legítima per evitar el que decideixen els ciutadans a les urnes". En aquest sentit, ha acusat l'executiu espanyol de "resoldre les qüestions polítiques per la via del Codi Penal".

El conseller pressiona els 'comuns' i els demana que es posicionin  

Mundó ha aprofitat també per reclamar a En Comú Podem que es posicioni per no "mantenir l'statu quo". Alhora, ha explicat que el referèndum serà "més fàcil d'executar" si compta amb "més suports", com els de la formació que encapçala Lluís Rabell a la cambra catalana. El conseller ha recordat que fa un any, en les eleccions del 27S, l'independentisme va aconseguir el 48% dels vots, enfront del 39%, però considera que el 12% restant també és necessari perquè hi hagi "una majoria indiscutible per a la república catalana". 

"Preparats per fer el cim"

L'Everest és el cim més alt del món però també pot exemplificar, si es tradueix en el llenguatge polític, en el fet de "convertir una comunitat autònoma en un estat", en paraules del conseller. Mundó considera que per "fer el cim" no es poden cometre "errors en el diagnòstic" ni tampoc "en l'execució". El conseller ha afirmat que "el dia que fem el cim, el farem per guanyar".