L'origen del festival 'Fites' és una conversa de Twitter. De les xarxes socials al monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses. Durant una campanya de micromecenatge per restaurar l'ermita de Pedra de la vall d'Àger, Cesk Freixas i Jordi Montañez es van comprometre a celebrar un concert a les terres de Ponent. I, finalment, aquest dissabte Balaguer (La Noguera) acull la primera edició d'un certamen artístic que comptarà amb diferents personalitats del món de la cultura, la música, la dansa, els curtmetratges o el circ.

"Volem donar a conèixer diferents disciplines artístiques", explica Arnau Torrente, un dels promotors del festival, en declaracions a Racó Català. "De festivals de música se'n organitzen molts però nosaltres volem anar més enllà i, alhora, aquesta activitat ens pot servir per promocionar el nostre patrimoni i la nostra gastronomia", assegura Torrente. 

Els organitzadors també reivindiquen l'escenari on se celebrarà el festival, el monestir de les Franqueses, com un element enriquidor del propi esdeveniment. "Aquest pot esdevenir un punt de referència, una sala alternativa per celebrar actuacions i concerts"

El festival arrencarà a 2/4 de 8 del vespre amb unes projeccions d'obres audiovisuals i unes actuacions de circ i dansa. Tot seguit es podrà sopar al mateix espai i tastar la tradicional coca de recapte balaguerina. Finalment, la música de Cesk Freixas i Jordi Montañez posaran el punt i final a aquesta primera edició.

'Fites', un nom amb doble significat

Aquest nou festival és un repte, un objectiu, una fita. Però, alhora, els organitzadors recorden que les fites també serveixen per delimitar o marcar un recorregut, una via. Per tant, volen que aquest esdeveniment esdevingui "una cita alternativa perquè la gent pugui gaudir d'una gran varietat d'actuacions".