El nostre sistema educatiu. La nostra sanitat. Els nostres mitjans públics. Els Mossos d’Esquadra. La nostra llengua. La nostra cultura. La nostra economia. Els nostres projectes d’investigació i recerca. La nostra indústria. La nostra agricultura i ramaderia. Les nostres iniciatives socials. La nostra memòria històrica. Les nostres empreses. Les nostres infraestructures. Els nostres projectes de futur. El dia 21 de desembre, tot està en joc.

El 155 ha volgut amagar, dins d’un ambient de falsa normalitat, que l’objectiu del Govern espanyol és anul·lar l’autogovern català. La mentalitat centralitzadora del PP, amb la complicitat del PSOE i Ciutadans, vol acabar amb determinades autonomies. No les reconeix com a subjecte polític i abans de buscar solucions, prefereix aniquilar-les. Aquest és el gran perill! El 21-D no és cap final, és el principi d’una nova etapa. D’un projecte que necessita consensos, determinació i moltes negociacions.

Però el primer que cal és vèncer el bloc del 155, sinó tot estarà en perill. No ens podem permetre que algú qüestioni l’èxit de la immersió lingüística; la neutralitat i professionalitat dels treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies; l’excel·lència reconeguda internacionalment dels projectes de recerca catalans; la potencialitat de la indústria química o automobilística; la feina feta amb l’obertura de fosses o l’anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme; la literatura i els escriptors que fan fortuna arreu; els projectes impulsats per entitats socials que combaten les desigualtats; la riquesa dels productors agroalimentaris que ha enaltit la feina de grans cuiners; i un llarg etcètera. No permetrem que ningú intenti escapçar tota aquesta feina, feta amb tenacitat i rigor, amb il·lusió i valentia, amb esperança i perseverança.

Per tant, el 21-D ens ho juguem tot. L’autogovern. L’autonomia de les nostres institucions i la seva capacitat per seguir donant respostes. Recordeu les paraules de Lluís Companys: “Totes les causes del món tenen els seus defensors, en canvi, Catalunya només ens té a nosaltres”.