Es pot reformar la Llei sobre secrets oficials de l'estat espanyol? Aquest dimarts es debatrà al Congrés de Diputats espanyol. El Partit Nacional Basc ha presentat una proposició de llei per poder treure a la llum alguns documents polítics històrics com alguns relacionats amb el cop d'estat del 23 de febrer de 1981. Sembla que el PNB pot rebre el suport d'alguns partits de l'oposició però els populars ja han avançat que no donaran suport a aquesta iniciativa perquè consideren que pot provocar "incoherències legals".

La llei sobre secrets oficials de 1968, promulgada en plena dictadura franquista i modificada l'any 1978, exposa que determinats temes poden ser blindats si poden posar en perill "la causa pública, la seguretat del mateix estat o els interessos de la col·lectivitat nacional". Si es poguessin desclassificar i publicar alguns dels documents encara avui secrets, es podria conèixer, per exemple, què va explicar Leopoldo Calvo Sotelo als membres de l'executiu, recent constituït, després de l'intent de cop d'estat, entre d'altres. De fet, si no es produeix cap reforma, els documents referents al 23F no es podran conèixer fins a l'any 2031.

El PNB ja va promoure aquesta proposició de llei durant la passada legislatura, que va finalitzar al mes de juny després dels intents fallits per escollir un nou president del govern espanyol. Fonts de la formació defensen que aquesta és una reforma "necessària pel funcionament general de l'Estat"