El sociòleg Zygmunt Bauman ens advertia que “amb el nostre culte a la satisfacció immediata, molts de nosaltres hem perdut la capacitat d’esperar”. Ell, com a analista de la vida col·lectiva, sabia que cal sempre analitzar les coses amb perspectiva i distància, que molts projectes són a mitjà o llarg termini i que la rapidesa, si no està ben controlada, ens pot jugar males passades. Els canvis, de vegades, necessiten un temps prudencial per a la seva execució, consolidació i avaluació. I les possibles conseqüències no es perceben d’avui per demà.

De fet, això és el que necessitarà la política i societat americana amb l’arribada de Joe Biden. Aterrar i pretendre reduir la gran polarització social que existeix amb tan sols uns mesos és pretensiós i poc realista. El sector trumpista seguirà donant guerra i, per tant, el procés per tancar algunes de les ferides toparà amb moltes resistències.

El panorama que deixa l’era Trump és devastador i les aspiracions o exigències de Biden no sóc poques. Ha d’intentar que els EUA tornin a ser els líders del món occidental, per això, té molta feina a fer a nivell de política exterior per recuperar el seu protagonisme en determinats organismes internacionals; ha d’intentar controlar una pandèmia que ha provocat grans estralls econòmics; ha de gestionar les relacions amb un dels seus principals competidors a nivell mundial, la Xina; o haurà d’executar noves polítiques migratòries. Aquests són alguns dels reptes que té Biden sobre la taula i que no podrà defugir a curt termini, malgrat que els canvis o noves tendències necessitaran temps per arrelar.

Un de les moltes coses positives i esperançadores de l’era Biden és, també, que gestionarà la vida política americana acompanyat de Kamala Harris, la primera dona que ocupa el càrrec de vicepresidenta del país i que es podria convertir en la seva successora. Aquesta setmana ha començat un nou mandat, però també una nova era que, segons deixa entreveure Biden, estarà marcada per la moderació i el pragmatisme. Cal reconstruir un país amb un context hostil. El trumpisme continua, no s’ha enterrat amb la pressa de possessió de Joe Biden. Per això el culte a la satisfacció immediata, com deia Bauman, no ens servirà. Caldrà temps per executar canvis i apreciar-ne els efectes.