Quants edificis propietat del ministeri de Defensa espanyol hi ha a Catalunya? Aquesta és una pregunta sense una resposta clara. Les dades que el ministeri ofereix en la seva pàgina web són incompletes i, malgrat els diferents intents per treure'n l'aigua clara, encara cap diputat català a Madrid ha aconseguit aclarir-ho.

De fet, tenir l'inventari complet dels béns immobles que l'executiu que encapçala María Dolores de Cospedal té a Catalunya pot ser imprescindible en el cas d'un hipotètic procés d'independència. Per això, la diputada del Partit Demòcrata Català, Míriam Nogueras, va tornar a sol·licitar-los en el ple del Congrés espanyol. Ara la responsabilitat ja està en mans de l'executiu espanyol, que té 60 dies per emetre una resposta. Si un cop superat aquest termini no hi ha una resposta, la pregunta quedarà automàticament caducada i no caldrà contestar-la.

De fet, en la passada legislatura, Nogueras ja va demanar-ho però els intents fracassats per formar govern van impedir que preguntes com aquesta finalitzessin el seu procés parlamentari. 

L'enèsim intent 

Aquesta no és la primera vegada que una diputada catalana a Madrid s'interessa per aquesta qüestió. Un altre precedent el trobem en la legislatura del 2004-2008 quan l'aleshores diputat d'Esquerra Republicana, Joan Puig, va demanar una llista dels equipaments i infraestructures del ministeri de Defensa a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. En aquella ocasió, es van esgotar els terminis i el diputat no va obtenir una resposta.

La diputada explica el cas concret d'una base militar que hi ha a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, que no compleix les condicions mínimes de seguretat i que considera que si se cedís a la Generalitat se li podria donar un nou ús.

D'altra banda, cal dir que la diputada Nogueras també ha reclamat conèixer els efectius que pertanyen al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i, segons ha explicat la mateixa congressista a Racó Català, ja li han explicat que no podran oferir-li aquesta informació perquè pot atemptar a la "seguretat nacional".