Alguns diputats de Catalunya Sí Que Es Pot han volgut treure-hi ferro, però les discrepàncies dins de la coalició s'han fet evidents aquesta setmana. El primer gran punt de crispació es va produir dimecres quan Joan Coscubiela no va donar la paraula a Albano Dante Fachin i només va cedir-la a Lluís Rabell durant el debat de la Llei del referèndum. Segons va explicar Joan Josep Nuet, la formació havia acordat dividir-se el torn de paraula perquè poguessin parlar Rabell i Dante però, finalment, Coscubiela va "trencar l'acord". En aquell moment, alguns diputats de la formació -com Nuet i Fachin- van abandonar l'hemicicle. Fachin va fer un tweet explicant la seva decisió: "Marxem de l'hemicicle. Una pena que la pluralitat de CSQP es vegi coartada en un debat tan important". Tot i així, van tornar a ocupar el seu escó quan va arribar el moment de la votació final. Aleshores, sí que van actuar com la resta del grup i es van abstenir. 

Però aquest dijous la tensió es va repetir. Amb les actituds i els tweets. Fachin va fer algunes piulades força crítiques amb el portaveu del seu grup: "Comparteixo algunes coses que diu Joan Coscubiela. El problema és que el seu anàlisi es deixa coses molt importants fora.. i això ho invalida tot". Però altres tweets van ser encara més reveladors: "De les últimes 34 hores, 26 han estat ple. Això només ho pot desencallar la gent".

Caldrà veure què passa els pròxims dies i què farà la formació quan, d'aquí menys d'una setmana, s'iniciï oficialment la campanya del referèndum

El líder de Podem ja ha advertit que demanarà el relleu de Coscubiela com a portaveu de Catalunya Sí Que Es Pot. Però el que, de moment, es desconeix és quina serà la posició de la formació de cara a l'1-O. Cridaran a la participació? Perquè, en paraules d'alguns dels seus líders, aquesta serà una nova jornada de mobilització però no un referèndum vinculant. O posaran pals a les rodes perquè no es pugui tirar endavant? Caldrà veure què passa els pròxims dies i què farà la formació quan, d'aquí menys d'una setmana, s'iniciï oficialment la campanya del referèndum.  

"No em fareu callar" va etzibar dijous el portaveu parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, al govern. "Els meus pares em van ensenyar a lluitar pels meus drets i no vull que el meu fill visqui en un país on no es respecten les minories", va afegir. Després de pronunciar aquestes paraules, els diputats de Ciutadans, el PSC i el PPC es van aixecar a aplaudir, en una imatge -poc habitual- amb l'oposició en bloc ovacionant Coscubiela. Però els membres de Podem Joan Giner i Albano Dante Fachin no es van aixecar del seu escó ni van aplaudir el seu portaveu. 

Malgrat els fets d'aquests dies, els membres de la coalició intenten donar-hi poca importància. Fachin votarà l'1-O. O faran Coscubiela o Rabell? De moment, caldrà esperar.