El proper 19 d'octubre la cambra catalana aprovarà la llei que permetrà declarar nuls els consells de guerra sumaríssims imposats pel règim franquista a Catalunya des del 1938 fins al 1975. Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí Que Es Pot votaran a favor d'aquesta proposta que va arribar al Parlament gràcies a una proposició de llei que va presentar la Comissió de la Dignitat a totes les forces polítiques amb representació a la cambra.

Per celebrar aquesta fita, el mateix dia 19, el Parlament celebrarà un acte d'homenatge amb familiars de les víctimes. "Estem satisfets perquè, finalment, el Parlament ha assumit aquest deure", explica Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió per la Dignitat, en declaracions a Racó Català. En aquest sentit, Cruanyes afegeix que és un "gest de dignitat" cap a les famílies.

La llei contempla l'anul·lació dels judicis imposats pel franquisme. Alhora, determina que el departament de Justícia de la Generalitat haurà d'emetre uns certificats per a les famílies que justifiquin la supressió dels dictàmens fets pel Consell de guerra.

Les Nacions Unides han reclamat al govern espanyol que derogui la Llei d'Amnistia del 1977 per poder investigar els crims comesos durant la dictadura franquista. Una demanda que, de moment, no ha prosperat. D'altra banda, diferents entitats memorialistes han demanat, en diferents ocasions, l'anul·lació dels crims del franquisme però tots els intents han estat envà. La majoria dels judicis, gairebé un 90% d'aquests, es van produir entre el 1939 i el 1945.