Abans de sortir de casa tots comprovem que no ens deixem res: les claus, aquells papers de la feina o el mòbil. Sense aquest aparell no podem funcionar. Afirmar que vivim connectats cada segon és una obvietat. Desconnectar pot ser sinònim, en ple segle XXI, de viure sense un aparell intel·ligent, sense missatges de WhatsApp, correus electrònics o trucades.

El mòbil facilita, i molt, la nostra comunicació diària però, a vegades, acabem sent-ne esclaus. Veiem un missatge de WhatsApp i necessitem respondre’l al moment. Sovint, és necessari fer-ho però d’altres no. Estem tan pendents d’aquest aparell que no sempre sabem valorar el significat de tots els missatges que rebem. Sense adonar-nos-en, som capaços d’interrompre un fantàstic sopar entre amics o un dinar familiar per veure totes les notificacions que tenim al mòbil. I, de ben segur, que moltes no són urgents.

La nostra vida social i les relacions humans ja fa temps que intenten adaptar-se a aquesta nova situació. L’irrupció dels telèfons mòbils intel·ligents ha fet que la nostra comunicació –a la feina, amb la família o amb els amics- sigui diferent. Avis que s’adonen que si tenen WhatsApp poden parlar més amb els seus néts, pares que intenten solucionar els problemes amb els seus fills adolescents a través d’aquestes converses “virtuals” o companys de feina que mai s’han vist cara a cara però que s’han acostumat a gestionar el seu treball a través d’aquesta aplicació.

Els avantatges, no en tingueu cap dubte, són infinits. Hem guanyat rapidesa i eficiència però hem de saber fer-ne un ús racional. Realment, és difícil definir com hem d’utilitzar el mòbil. Podem arribar a sentir-nos angoixats quan no podem respondre un missatge i això significa que no estem fent bé alguna cosa.

Si veiem que un amic ha llegit un missatge nostre de WhatsApp i no ens respon, ens enfadem, arribem a pensar que no ens vol fer cas. I si no pot contestar-nos? Prescindir durant unes hores del mòbil és, m’atreviria a dir, un exercici saludable per oxigenar la nostra ment i desempallegar-nos, durant una estona, de l’allau de notificacions que rebem a través del mòbil.

Fer vacances vol dir trencar la nostra rutina. Deixar de mirar el mòbil cada minut, per passar a fer-ho un o dos cops al dia. Si és urgent, podem reaccionar, però si no ho és potser millor que gaudim d’un bon llibre o d’un indret singular.

Durant l’agost, mes de vacances per a molta gent, espero que molts mòbils també hagin deixat de funcionar durant unes hores. Probablement, aquest aparell, com nosaltres, també necessita una estona de descans.