El Palau de Congressos de València acollirà, el proper 2 de març, una jornada d’interès polític i econòmic que reflexionarà sobre els principals problemes i reptes que comparteixen el País Valencià, les Illes Balears i Catalunya. Diferents consellers i personalitats destacades del món acadèmic i empresarial debatran sobre les complicitats que es poden bastir entre aquests territoris. Amb el títol "L’hora de les decisions. Infraestructures, finançament i sectors econòmics", la jornada pretén analitzar les oportunitats i els dèficits que, en aquests moments, planen sobre aquestes zones catalanes.

L’acte, organitzat per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga i el setmanari El Temps, comptarà amb diferents taules rodones. Encetaran la jornada els conselleres de Territori de les Illes Balears, Marc Pons; de Catalunya, Josep Rull; del País Valencià, Maria José Salvador; i del govern aragonès, José Luis Soro Domingo. Els 4 titulars d’aquesta cartera reflexionaran sobre el model d’infraestructures i mobilitat de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (EURAM).

A continuació, prendran la paraula persones destacades del món empresarial, de la recerca i investigació o del món social i sindical, provinents de diferents punts dels Països Catalans. L’últim debat del matí se centrarà en el finançament d’aquests territoris en el context internacional. Aquesta taula comptarà amb la presència de representants d’Alemanya, Suïssa, Escòcia, el Quebec i Flandes.

Hi participaran representants d'Alemanya, Suïssa, Escòcia, el Quebec i Flandes

La jornada es reprendrà a la tarda amb dos ponències que reflexionaran sobre el model de finançament dels municipis i dels territoris de l’EURAM. Tot i així, també hi haurà una taula rodona per analitzar el deute històric que han patit aquests territoris i que comptarà amb els consellers d’Economia de les Balears, Catalina Cladera; de Catalunya, Oriol Junqueras, i del País Valencià, Vicent Soler.

D’altra banda, davant del rol primordial que juga el sector agroalimentari en aquestes zones, també intercanviaran visions els consellers d'Agricultura d’aquests tres territoris, el balear Vicenç Vidal, la catalana Meritxell Serret i la valenciana Elena Cebrián. El mateix faran els consellers d’Empresa i Treball Iago Negueruela, Jordi Baiget i Rafael Climent, de les Balears, Catalunya i el País Valencià, respectivament.

En un primer moment, s’havia anunciat que clourien els tres presidents Carles Puigdemont, Francina Armengol i Ximo Puig. Tot i així, finalment tancaran la jornada el president de les Corts Valencianes Enric Morera i el vicepresident de l’executiu balear, Gabriel Barceló.

L’EURAM, un punt estratègic

L’Euroregió de l’Arc Mediterrani és, per la seva posició, una zona clau per a l’intercanvi de mercaderies. Per això, els reptes en infraestructures i transports són una de les prioritats dels executius dels Països Catalans. Aquesta Euroregió la conformen, principalment, Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i la Catalunya Nord. Són zones que comparteixen diferents interessos comercials i geoestratègics i que, els últims anys, han volgut estrènyer el seu nivell de relacions.