Ja ho té tot a punt. El dia 11 de setembre serà a Lleida, un dels punts on aquest any se celebrarà la Diada que organitzen conjuntament l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. El balaguerí Arnau Torrente ha dissenyat la samarreta de la mobilització d'enguany. Diu que ha estat un treball en equip però que l'11 guanyador sortirà al carrer d'aquí menys de 15 dies per tornar a demostrar quina és la voluntat dels catalans. Parlem amb ell sobre l'experiència de dissenyar la samarreta que es lluirà aquest 11S.

D'on sorgeix la idea de jugar amb la metàfora futbolística per dissenyar la samarreta?
Volíem una idea nova. Portem diferents Diades i, per tant, buscàvem una idea diferent i que aquesta es pogués vincular amb el procés constituent. Tots hi hem de dir la nostra, tots hem d'escriure com ha de ser aquesta república. A partir d'això vam començar a idear com podia ser. 

Vas rebre alguna directriu a l'hora d'idear-la?
Jo treballo en temes de comunicació de l'Assemblea Nacional Catalana. Estic a l'entitat des del març de l'any passat. Quan ja fa mesos vam començar a treballar en la Diada d'enguany, l'única premissa que se'ns va donar va ser que seria descentralitzada, que no hi hauria una sola manifestació a Barcelona.

Com hem d'interpretar el cercle amb la R al mig?
El primer que va sortir va ser el lema "a punt" i a partir d'aquí el que s'ha fet és una adaptació a la samarreta. Com que les mobilitzacions són descentralitzades hem jugat amb els 5 punts. De fet, la samarreta final és una evolució d'una altra idea. S'havia valorat la possibilitat de fer una samarreta amb una sola R al mig. Des del departament de comunicació, consideraven que es podia aprofitar una icona habitual, aquesta R de marca registrada, perquè també pot ser la R de república o referèndum. Tots hem de començar a assumir que els catalans patentarem una manera d'aconseguir la independència.

Vols dir que crearem una "marca pròpia"?
Sí. Hi ha països que ho han aconseguit a través d'una guerra, d'altres negociant amb el país però nosaltres no farem ni una cosa ni una altra. Per tant, inventarem un camí nou.

La R que apareix a la samarreta és la de república o la de referèndum? Aquests últims dies l'ANC ja ha avançat que exigirà el RUI durant la celebració de la Diada. 
En principi, és la R de república però a partir d'aquí que tothom defensi el que vulgui. Com que la samarreta és blanca i es ven amb un retolador, cadascú pot demanar el que cregui que és millor.

Cadascú es podrà personalitzar el dorsal de la samarreta. Aquest element pot recordar a la campanya "El 9N votaré per tu"?
No s'ha buscat però sí que és veritat que un cop ja teníem la idea bastant enllestida, aleshores ens vam adonar que podia servir perquè tothom pogués, d'una manera o una altra, ser present en aquesta diada. 

L'any passat la samarreta de l'11S també la va dissenyar un balaguerí, Jordi Calvís. Podem dir que li has agafat el relleu ara que ell forma part del secretariat nacional de l'ANC?
El Jordi Calvís ha creat escola i ha marcat la línia gràfica de l'Assemblea a base de qualitat i de picar pedra. Ara, per un tema d'incompatibilitats, ja no hi pot treballar com a dissenyador tan activament però sí que va fent alguna col·laboració perquè troba el temps d'on sigui. 

A 15 dies de la Diada encara queden molts trams per omplir. Això és simptomàtic d'alguna cosa?
Crec que aquest any costa perquè, per exemple, l'any passat la Diada va ser el punt de sortida d'unes eleccions però enguany ens trobem en una situació diferent. Com que el Parlament ja va fent el que s'ha de fer i no hi ha una data clara, tot és més volàtil. Però tot ha anat més lent també perquè hi han hagut molts canvis dins de l'organigrama de l'entitat.

Però l'any passat també s'havia passat per un canvi de presidència. El secretariat s'ha renovat cada any.
Sí, és cert. Però potser aquest és l'any que ha canviat més gent. Des de tècnics a membres del secretariat. Per això, tot va unes setmanes més tard. Però jo estic a la territorial de Balaguer i estem venent les mateixes samarretes que l'any passat. 

Podríem dir que fas política a través del disseny?
No. Jo el disseny el visc com una manera d'expressar-me. Ara a l'ANC explico el que sento a través del disseny. Però a l'Assemblea tot ha d'estar molt consensuat i, per tant, cal posar-se d'acord.