L'entrevistat arriba 5 minuts abans de l’hora que havíem acordat. Ha triat el seu despatx a la seu del PDECAT per fer l'entrevista. Saluda des de la recepció i crida l'ascensor. No han passat ni 4 hores des que s’ha conegut la sentència del TSJC que condemna l’expresident Mas i les exconselleres Ortega i Rigau pel 9N i, ja dins l'ascensor, n'emet una primera valoració. Reconeix que no està sorprès tot i que considera que això "no treu transcendència" a la inhabilitació. Durant la següent hora analitzem amb ell la decisió del TSJC, el judici sobre el cas Palau i el futur polític del PDECAT. Fonts internes assenyalen que la seva sentència sobre la mateixa causa pot ser imminent. 

"El PDECAT neix per fer política en un país independent, no per treure's la merda de Convergència"

Assegura que si l’inhabiliten, no ocuparà el seu escó al Congrés espanyol: "Hi hauria la guàrdia civil esperant-me, estic a Madrid". Alhora, afegeix que algú li prendrà el relleu sinó el PP "es veuria una doble ampolla de cava" perquè "només els falta un vot per aprovar els pressupostos". Aquests darrers mesos s'ha plantejat la possibilitat de deixar l'escó d'Homs buit si queda inhabilitat com a mostra de la desconnexió de Catalunya amb l'estat espanyol. 

En aquest sentit, pregunta retòricament: "Quan portin 20, 30 o 60 inhabilitats què faran?". Considera que Catalunya ja està "suspesa" i que si es formalitza per la via de l’article 155 -suspensió de l'autonomia- de la Constitució espanyola serà "més formal que no pas de fons". Fent referència a les declaracions de Millet i Montull, assegura que "el PDECAT neix per fer política en un país independent, no per treure's la merda de Convergència". 

Un cop coneguda la sentència del TSJC, Mas, Ortega i Rigau asseguren que portaran aquesta causa fins a instàncies europees. És, per tant, un primer tràmit?

Sí, però, si simplement ho veiem com un tràmit, podem caure en la temptació de no donar-li la importància que té. I no reivindico donar-li importància perquè afecti unes persones o unes altres, sinó perquè es condemna unes persones per posar les urnes i, per tant, es demostra que l'estat espanyol és qualsevol cosa menys un estat democràtic i de dret.

Quin pot ser el futur polític immediat de la consellera Rigau, que en aquests moments és diputada al Parlament, o del mateix expresident Mas?

S’ha de recórrer, això té uns temps. Fins que no hi hagi una sentència ferma no s’han de prendre decisions. La que afecta l’exconsellera Rigau, espero que sigui una decisió que prengui la institució del Parlament de Catalunya.

La institució en el seu conjunt?

Sí, perquè ens afecta a tots. Aquí les persones no són l’important. O el fet ens interpel·la a tots o voldrà dir que, en alguna cosa, estem actuant amb incoherència.

Vostè també es veu inhabilitat en unes setmanes?

Sí. Jo vinc dient que aquesta és una sentència que ja estava dictada. Si tenia algun dubte és sobre com actuarien els jutges del TSJC però no els del TS.

Si l’inhabiliten, acatarà la sentència?

Ja veurem quina decisió prenem en el moment que això es formalitzi, però procurarem que aquesta sigui efectiva. Jo el que no faré és posar en mans del Congrés dels diputats espanyol el que haig de fer. Allà ja sabem què diran, perquè hi ha una majoria del PP, el PSOE i Ciutadans. Per tant, jo no passaria de la porta. Hi hauria la guàrdia civil esperant-me, estic a Madrid.

"Jo el que no faré és posar en mans del Congrés dels diputats espanyol el que haig de fer. Hi hauria la guàrdia civil esperant-me, estic a Madrid"

Prendre una decisió vol dir abandonar el Congrés espanyol i que una altra persona ocupi l’escó?

Si m’inhabiliten no deixarem l’escó buit perquè el PP es beuria una doble ampolla de cava, només els falta un vot per aprovar els pressupostos! Per tant, prendrien 2 ampolles de cava: una a la meva salut perquè m’han inhabilitat i una altra perquè els deixem un escó buit. Per això dic que hem de prendre decisions que siguin efectives, no que facilitin la vida al PP. Les decisions s’han de prendre calculant quines conseqüències tenen. Si fem una cosa testimonial -no ocupar l'escó- i deixem que el PP pugui aprovar els pressupostos, ens farem un autogol. Hi ha coses testimonials que ens poden donar una tarda de moltes emocions però que poden ser perfectament estèrils l’endemà. I jo no estic aquí per fer coses emotives, sinó efectives.

"Si fem una cosa testimonial -no ocupar l'escó- i deixem que el PP pugui aprovar els pressupostos, ens farem un autogol"

Com han vist el judici del 9N des de Madrid? Una cosa són les declaracions públiques que es puguin fer però, realment, alguns grups parlamentaris li han fet arribar que aquest ha estat un judici polític?

Hi ha alguns que sí. Crec que aquesta és una sensació molt més estesa del que es diu. En aquests moments a Madrid no hi ha coratge per opinar en veu alta. La meva tesi és que tots aquests judicis acaben reforçant la nostra posició política.

Tots aquests judicis fan un bé al procés?

Se’m fa difícil dir-ho en aquesta expressió, però sí que podem dir que aquests judicis acaben generant l’efecte invers. Han promogut aquesta via judicial buscant el càstig i la intimidació i la meva tesi és que acabarà passant justament el contrari.

Segur que li han preguntat moltes vegades per què l’estat espanyol recorre a la justícia per dirimir un problema polític. Continuaran utilitzant aquesta via?

L’àrbitre no és neutral, està condicionat, i ho veiem en la sentència del 9N. Tothom sap qui ha posat el president del TSJC. Per tant, fer veure que la justícia és neutra i que ha donat la raó al govern espanyol seria ignorar que no estem a un terreny d’àrbitre neutral. Aquest és de part. Tenim exemples que mostren que si ets independentista et pots querellar, en canvi, hi ha una presumpció de bona fe si no ho ets. El govern espanyol segur que no ha tingut cap sorpresa amb aquesta sentència. Han decidit iniciar aquest camí perquè no tenen la capacitat de donar una resposta política ni democràtica i pensen que a base de càstig i intimidació es resolen les coses. Aquest és un mètode del segle passat i jo tinc la convicció que això ja no serveix.

Però seguiran per aquest camí?

Sí, no sabran fer una altra cosa. Jo els hi dic a Madrid: quan portin 20, 30 o 60 inhabilitats què faran?

I què responen?

No et responen. No pensen tan enllà. És molt important que entenguem la gravetat del que està passant, que sapiguem donar-li una resposta col·lectiva, efectiva i intel·ligent. Hem de donar un missatge de fermesa i proporcionalitat, no ha de ser testimonial, perquè això és una guerra de debò.

Una guerra democràtica.

Sense morts, sinó ja no la faríem, però és una guerra amb tots els ingredients. I, evidentment, davant de cada agressió hi ha d’haver una resposta. I aquesta sempre s’ha de construir amb la unitat de les forces polítiques, amb la mobilització del poble de Catalunya i amb democràcia perquè es respecti els qui no pensen com nosaltres.

Quina feina han de fer els partits independentistes els propers mesos a Madrid?

L'estat espanyol s’ha posat en un atzucac i ha triat una opció que no és política. Ha decidit parar la democràcia per la via de la força. Jo crec que perdran, perquè continuen responent a la lògica del ‘vèncer’. Al segle XXI no es pot vèncer, només es pot convèncer. I no és un joc de paraules!

"Al segle XXI no es pot vèncer, només es pot convèncer"

Si se celebra un referèndum, després es podrien convocar unes eleccions. Puigdemont diu que no es tornarà a presentar. Al PDECAT li falta un lideratge?

A mi ara em preocupa que es faci el referèndum i que el guanyem els independentistes. Tota la resta ho veig tan lluny que no hi perdo ni un minut.

Les revelacions que s’estan produint aquests dies en motiu del judici pel cas Palau esquitxen de ple Convergència. Aquest és també un judici polític?

Per què? Perquè en Millet i en Montull, que són uns delinqüents confessos, han dit el que han dit? Crec que ni el PDECAT ni ningú amb dos dits de front a la política catalana pot prendre decisions en funció del que ha dit el Millet i el Montull, que és evident que són en un judici per mirar de salvar el que puguin.

Què ha de fer el PDECAT per fer net amb Convergència?

Aquesta pregunta respon a un prejudici.

Per què?

Fer net incorpora el prejudici que som bruts.

Doncs perquè no mantingui reminiscències amb Convergència?

Però què vol dir reminiscència si la majoria del PDECAT venim de Convergència? Exactament, on és el problema?

Perquè segueix el dubte del 3%…

Aquesta és la convicció d’una sèrie de gent que no s’ha demostrat mai.

El PDECAT neix com un partit nou. Què farà perquè la ciutadania es cregui que és un nou projecte polític i que no té res a veure amb Convergència?

No hem dit mai que no tinguem res a veure amb Convergència perquè és qui va fer créixer aquest projecte polític. Volem agafar la millor tradició de Convergència i incorporar idees per a una època nova. Això és el que volem fer.

"No hem dit mai que no tinguem res a veure amb Convergència perquè és qui va fer créixer aquest projecte polític"

Hi ha cares noves però en què més s’ha de diferenciar?

Amb el que hem dit als estatuts. Per tant, articular una força política nova. Hi ha qui diu, perquè té un prejudici, que la gent de Convergència érem una colla de lladres. Cadascú que vagi pel món amb la seva convicció. Jo només demano que, algun dia, això ho provin.

Per tant, cal un altre judici?

No, no. Mai ningú ho ha provat, però la convicció la tenen igual. Per tant, encara que hi hagi un nou judici diran que és perquè no s’ha pogut provar. El PDECAT neix per fer política en un país independent, no per treure’s la merda de Convergència. Els comuns es presenten com a força política per lluitar contra l’hegemonia convergent. Aleshores, jo em pregunto: si nosaltres no hi fóssim, no es presentarien? Ha de ser molt trist definir-se per negar uns altres.

"Els comuns es presenten com a força política per lluitar contra l’hegemonia convergent. Aleshores, jo em pregunto: si nosaltres no hi fóssim, no es presentarien? Ha de ser molt trist definir-se per negar uns altres"

Això pot tensar les relacions amb ERC de cara als pròxims mesos?

No veig per quin motiu. Cada cop que he preguntat si hi havia una cosa respecte el 3% se m’ha negat. I tampoc ningú mai m’ha demostrat res. I, en canvi, malauradament porto 12 anys convivint amb això com a polític de Convergència i ara del PDECAT. Se’ns exigeixen responsabilitats a Convergència, o a la gent vinculada al partit, per una cosa que no s’ha demostrat.

"Se’ns exigeixen responsabilitats a Convergència, o a la gent vinculada al partit, per una cosa que no s’ha demostrat"

És l’anomenada guerra bruta?

Hi ha una part que és guerra bruta. És evident. L'utilització de les clavegueres de l’estat per anar en contra d’un adversari polític. En el cas Pujol, hi ha elements de guerra bruta però també un fons real perquè es va produir una confessió.

La via judicial i la guerra bruta. Quin altre mecanisme pot utilitzar el govern espanyol?

Els tancs no els enviaran. És la frustració que tenen. L’estat espanyol és de cultura guerrera i vertical. De dalt a baix. A la constitució hi ha molts mecanismes per coaccionar: la suspensió de l’autonomia, l’estat d’excepció, l’estat d’alarma… Ells estan preparats per al conflicte clàssic i ara es troben amb una gent de tradició pacífica que vol resoldre les coses de forma democràtica.

Podrien suspendre l’autonomia?

No sé què faran. Ja estem suspesos. Formalitzar-se per la via del 155 és més formal que no pas de fons, perquè avui la Generalitat ja no pot pagar cap factura que no li autoritzi el Montoro.