El logo d'un partit esdevé tota una icona. És l'element que permet identificar una marca i que en perfila la seva identitat. Per això, el Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), coincidint amb la seva transformació per abandonar les reminiscències de la ja antiga CDC, va obrir un concurs públic per escollir el nou logotip.

Les bases del concurs especificaven que es valorarien les propostes que fossin "modernes, integradores, dinàmiques i transparents". Alhora, entre els requisits es demanava que les idees representessin els valors que, segons el PDECAT, identifiquen a la formació. Per això, es reivindicaven com un partit "demòcrata, catalanista, independentista, europeista i humanista". I, malgrat que un dels objectius del nou partit és trencar amb el passat, entre les condicions també es concretava que calia intentar "fer emergir els atributs a preservar del llegat de Convergència Democràtica de Catalunya".

Es podien presentar al concurs qualsevol persona que, de forma individual o en grup, tinguessin una proposta. El partit va rebre un total de 156 dissenys i la direcció nacional, assessorada per alguns experts, va decidir quina havia de ser la nova imatge. El logo guanyador, que ha rebut un premi de 5.000 euros, es va donar a conèixer el passat 17 de desembre. Tot i així, Racó Català publica en aquest article algunes altres propostes que es van presentar però que, finalment, van ser descartades.

Proposta 1

Aquest logo s'inspira en els primers dissenys que van donar identitat a Convergència Democràtica de Catalunya. Del frondós arbre de CDC a tres fulles que volen representar les puntes de l'estrella de l'estelada. De la Catalunya autonòmica de Jordi Pujol a un projecte independentista amb nou líders.

Proposta 2


La silueta de Catalunya és també un element que ha servit per intentar projectar la nova imatge corporativa de la formació. Fent més o menys èmfasi a les sigles CAT, però amb l'objectiu de subratllar la catalanitat del partit. De fet, catalanisme i europeisme són dos dels sentiments que, des del partit, s'esforcen en accentuar per definir el seu rumb polític. 

Proposta 3

Proposta 4

En canvi, altres propostes reprodueixen les 4 barres. Perquè, malgrat que el nou partit defensi un projecte independentista, tradicionalment Convergència s'ha identificat més amb una senyera que no pas amb una estelada. 


Proposta 5

Algunes de les persones que van participar en el concurs van optar per presentar una mateixa idea amb diferents alternatives. Més europeista o més catalanista? Què és el que volia representar el PDECAT amb el nou logo? Finalment, el que va guanyar, més enllà de l'asterisc independentista, també incorpora les 4 barres. 
 


Proposta 6

En l'actual logo del PDECAT no hi ha cap element que permeti relacionar la formació amb la projecció d'un nou país dins de la Unió Europea. Tot i així, algunes propostes sí que aspiraven reproduir aquesta idea. 

Proposta 7

Alguns dissenys es van decantar per utilitzar un sol color. En canvi, altres van variar la paleta cromàtica i van incorporar el blau, identificatiu de la UE, amb el vermell i el groc de la senyera catalana.

Aquestes són algunes de les propostes a les quals ha tingut accés Racó Català. Tot i així, sempre podem complementar aquest article amb altres idees si alguns dels nostres lectors també hi van participar i ens volen fer arribar la seva idea.