Són 3/4 de 9 del matí i cauen quatre gotes. Poques persones passegen per la plaça Sant Jaume, tret d’un grup de turistes que, probablement, desconeix la transcendència de l’anunci que aquest divendres es farà al Palau de la Generalitat. La majoria de periodistes ja esperen a la sala de premsa. Encara no han arribat les grans autoritats. Quan passen pocs minuts de les 9, el cotxe oficial del president Puigdemont aparca a l’entrada de la seu del govern. A poc a poc, van entrant diferents consellers i diputats de Junts pel Sí i la CUP.

Primer, reunió extraordinària del consell executiu per ratificar col·legiadament la data i la pregunta del referèndum. Molta expectació. Alguns periodistes segueixen a la sala de premsa, només els mitjans gràfics poden prendre imatges de l’entrada a la reunió del govern al pati dels Tarongers. Segueix plovent. Alguns comenten, mig en broma, si aquest també podrà ser qualificat com un dia històric. Potser ningú recordarà, d’aquí uns mesos, el 9 de juny però sí l’1 d’octubre. Aquesta és la data que, a partir d’avui, marcarà els vaivens de l’agenda política catalana.

Un cop s’acaba la reunió, una munió de periodistes i fotògrafs ja estan preparats per poder escoltar l’anunci. El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, acompanyats pel govern en ple, la presidenta del Parlament i els diputats de Junts pel Sí i la CUP donen a conèixer la data i la pregunta. "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?", aquesta és la pregunta del referèndum que cridarà a les urnes els ciutadans catalans el proper diumenge 1 d’octubre. La diputada Mireia Boya somriu quan el cap de l’executiu assegura que la pregunta es farà en català, castellà i aranès. "Venim d’una llarga i decebedora col·lecció de ‘no’ a totes les propostes", explica Puigemont. I afegeix: "Ara tothom ja sap que la demanda catalana no és una qüestió de marc legal". De fet, aquest divendres el govern no ha signat cap document, potser per evitar una possible impugnació del govern espanyol al Tribunal Constitucional.

Ja amb data i pregunta, la pluja dóna pas a un bri de sol. Un fet que no passa desapercebut al conseller Rull que no dubta en sentenciar: "Hem arribat plovent i hem sortit lluminosos". Com ell, a poc a poc, els diferents consellers i diputats van abandonant el Palau. Aprofiten per fer algunes declaracions als mitjans de comunicació.

La cupaire Gabriela Serra celebra la "claredat" de la pregunta i reivindica: "Som on havíem de ser". Qui també fa una afirmació plena de contingut simbòlic és la diputada Irene Rigau. Les comparacions amb el 9N són inevitables. Per això, s’apressa a sentenciar que aquest serà diferent perquè "el referèndum té caràcter vinculant". Els diputats van desfilant pel carrer Princesa, la majoria es dirigeixen cap al Parlament.

A la plaça Sant Jaume encara queden alguns curiosos i també membres de l’Assemblea Nacional Catalana. Un simpatitzant de l’entitat agafa un retolador i escriu a la bandera estelada que oneja: "#1OCT17, el dia més important de la nostra història". Al cap de pocs minuts, Puigdemont també abandona a peu i tranquil el palau de la Generalitat. El jove independentista agafa l’estelada i demana una fotografia al president. Puigdemont respon amb un clar ‘Sí’. Del 9 de juny a l’1 d’octubre: 144 dies que seran de tot, menys d’espera.