Aquest dimecres a la tarda, a partir de les 4, comença l'exhumació de la fossa de Porreres. L'equip d'exhumació de la fossa, encapçalat per l'antropòleg i metge forense Francisco Etxeberria, acompanyat de la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i l'alcaldessa del municipi, Francisca Mora, iniciaren les tasques per recuperar els cossos de les víctimes franquistes enterrades en aquesta ossera. Alhora, també hi seran presents la presidenta de l'associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, i l'historiador Tomeu Garí.

L'executiu va concedir el passat mes de setembre una subvenció de 95.000 euros a l'entitat Memòria de Mallorca perquè impulsés l'exhumació. Aquests diners serviran per finançar la primera fase del procés. I, tal com estava previst, passada la festivitat de Tots Sants comença aquesta tasca.

La fossa de Porreres, la més gran de l'illa

Aquesta és la fossa de la guerra civil espanyola més gran de les Illes Balears i la que conté més càdavers. Per això, el govern de Francina Armengol ha decidit que aquesta sigui la primera d'obrir. Hi podria haver unes 117 víctimes enterrades, tot i que s'especula que aquesta xifra podria ascendir fins a les 300 persones.

A finals del mes de maig, el Parlament balear va aprovar la Llei de Fosses. Aquest text contempla que el govern balear té la potestat de localitzar, senyalitzar i exhumar les fosses dels represaliats. Margalida Capellà, diputada de MÉS i que va coordinar el procés de tramitació d'aquesta normativa, va assegurar el dia de la seva aprovació que la llei "farà que les fosses que no havien estat de ningú, ara siguin de tothom".

Aurora Picornell i les 'Roges del Molinar'

Entre les persones que s'espera trobar enterrades en aquesta fossa hi ha la sindicalista Aurora Picornell. La política i miliciana mallorquina, defensora dels drets de les dones i del pensament comunista, va ser assassinada pels franquistes la nit de Reis de 1937. Juntament amb Picornell van morir també 4 dones més. Totes elles eren conegudes com les "Roges del Molinar" i vivien al barri del Molinar de Palma de Mallorca. Cada nit de Reis es commemora la seva lluita.