Divendres passat la xifra d'inscrits en les 5 mobilitzacions que organitzen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural aquest proper diumenge, 11 de setembre, era inferior a la registrada l'any passat. Enguany hi ha 200.000 inscrits, quan el 2014 n'hi havia uns 400.000 i l'any passat més de 300.000. Tot així, en paraules del president de l'ANC, Jordi Sànchez, aquesta tornarà a ser "una gran Diada de la mobilització ciutadana".

Les dues entitats promotores es mostren convençudes que ara el que cal és "empènyer els engranatges i ser fortes i valents". Així ho transmeten en la cançó oficial que l'ANC i Òmnium han donat a conèixer aquests darrers dies per fer una nova crida a la mobilització independentista per la Diada. "Endavant les atxes" és el títol de la peça que han composat David Rosell i Francesc Ribera "Titot" i que han interpretat prop de 13 músics catalans. Entre els artistes que hi han participat hi ha Natxo Tarrés, dels Gossos; Els Catarres; Joan Reig; Meritxell Gené; Josep Bordes, de Pepet i Marieta; Albert García, d’Itaca Band; Guillem Solé, de Buhos; Aitor Cugat, de Xeic; Joan Rovira; Pastorets Rock i Crossing.

"Volem demostrar, un cop més, que aquí no es cansa ningú, seguim", explica Jordi Calvís, coordinador de la cançó i del videoclip en declaracions a Racó Català. Calvís, que també és membre del secretariat nacional de l'ANC, reconeix que el ritme d'inscripcions ha estat "més lent que altres anys" perquè es van iniciar més tard però, alhora, assegura que "aquests dies estan pujant de forma espectacular"

D'altra banda, Calvís considera que la cançó transmet un missatge "positiu i enèrgic" que ha de servir per demostrar que "enguany tornarem a xafar carrer per acabar d'animar els nostres representants, perquè no es rendeixin". Alhora, afirma que aquesta és una nova oportunitat "per mostrar al nostre adversari -l'estat espanyol- que hi som i que no defallim"

En aquest sentit, Calvís demana que tothom s'inscrigui perquè és "vital" per coordinar la logística dels 5 punts que aquest any seran els protagonistes de la jornada: Berga, Salt, Tarragona, Lleida i Barcelona. "La pilota ja està al terreny de les institucions però nosaltres hi hem de ser", afegeix.