Després d’unes dies de tensions i discrepàncies entre el PDECAT i ERC, sembla que les entitats sobiranistes no volen interferir en aquestes batusses polítiques i segueix picant pedra per enfrontat el futur més immediat.

Aquest dimarts, el vicepresident Oriol Junqueras assegurava que no descarta una declaració d’independència si, malgrat tots els intents, l’executiu espanyol no permet celebrar un referèndum. Tot i així, el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, reivindica que "ningú té excuses per intentar convèncer que el referèndum no és la solució".

Jordi Sànchez: "Tots els canvis que s’han produït al país, han vingut precedits per la força de la gent"

Sànchez ho ha afirmat, aquest dimecres, durant l’acte de presentació de la nova campanya de l’entitat que, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, impregnarà els carres i pobles de Catalunya amb un monosíl·lab "clar": "Sí".

A principis d’any, l’ANC va presentar la campanya "Fem futur", que pretenia escalfar motor abans del referèndum. Però ara, quan sembla que falta poc per conèixer una possible data i pregunta per al referèndum, l’entitat considera que cal llençar una iniciativa que retorni "a la gent, a la ciutadania" el protagonisme. Segons Sànchez, "tots els canvis que s’han produït al país, han vingut precedits per la força de la gent".

El president ha volgut fer referència, per exemple, a les consultes sobre la independència que van començar a Arenys de Munt, la manifestació del 10 de juliol de 2010 o les grans mobilitzacions dels últims 11 de setembre. En aquest sentit, ha afegit que "el compromís de les institucions i dels partits només ha estat possible gràcies al compromís de la gent".

Per això, l’ANC farcirà els carres i places de Catalunya amb diferents "Sí" gegants. Sànchez assegura que "som demòcrates, però hem arribat fins aquí per guanyar el referèndum" i que centraran els seus esforços per aconseguir aquest objectiu.

Jordi Sànchez: "No hi ha cap motiu per dubtar que el govern català està compromès en convocar, organitzar i celebrar el referèndum"

D’altra banda, considera que les entitats han de seguir "exigint" a les institucions perquè aquestes facin possible la celebració d’un referèndum. Però defensa que avui "no hi ha cap motiu per dubtar que el govern català està compromès en convocar, organitzar i celebrar el referèndum".

El proper diumenge, 29 d’abril, l’ANC celebrarà la seva assemblea general. Com cada any, aquesta cita servirà per dibuixar el nou full de ruta de l’entitat. Entre els diferents escenaris que segur que també contemplarà l’ANC hi ha el d’una declaració d’independència. El seu president ja ha avançat que aquest context "és poc probable" però que cal contemplar-lo si "l’estat espanyol impedeix, amb una acció violenta, celebrar el referèndum".

"El canvi ets tu" és l’eslògan que defensarà l’ANC durant les pròximes setmanes, a l’espera de l’inici d’una campanya unitària que protagonitzaran entitats i partits. Les quatre columnes de Puig i Cadafalch, indret escollit avui per presentar la nova campanya, s’han convertit en un símbol de la perseverança, la convicció o la fermesa amb una llengua i cultura catalanes. Potser és el que necessitaran, les formacions polítiques i associacions ciutadanes, per encarar els contravents dels propers mesos.