Cau un bon bat de sol al terrassa del Museu d’Història de Catalunya. Segur que quan el govern català va organitzar la presentació del "Manual dels governs a Twitter" no s’imaginava que tots -assistents i periodistes- acabaríem bullint com ho fan les xarxes socials. Evidentment, abans d’entrar ens indiquen molt bé quina és l’etiqueta per seguir l’acte: #govTwitter. I, malgrat alguns problemes de so, finalment arrenca la conversa entre el president @KRLS i la tuitaire @GinaTost.

Puigdemont: "La gent reclama decidir més, vol participar constantment. El comandament a distància del poder el té cada cop més la gent a casa seva"

Abans d’entrar en matèria, el president explica el perquè del seu nom a Twitter: "És la transcripció fonètica i el nom que ja utilitzava en altres xarxes, com Skype". Puigdemont aprofita per detallar els seus inicis en aquesta xarxa -hi és des del desembre de 2007.

Com a diputat al Parlament de Catalunya va decidir, juntament amb una colla de 5 o 6 diputats més i el president Ernest Benach, reproduir els debats parlamentaris i "estendre’ls" a través de noves vies. Per això, Puigdemont aprofita per reivindicar Twitter com una "eina de governança" perquè considera que respon a les necessitats dels ciutadans. "La gent reclama decidir més, vol participar constantment. El comandament a distància del poder el té cada cop més la gent a casa seva", afegeix el cap de l’executiu.

En aquest punt de la conversa, Tost deixa anar la primera reclamació: "President, faci’m retweet". Tot i així, Puigdemont segueix i aprofita per reivindicar que cal "invertir més" en aquests canals de comunicació. També considera que a Twitter "no es pot donar res per fet, la curiositat i l’actitud són molt important" per navegar en aquesta "aldea global", en paraules del mateix president.

Puigdemont: "Les xarxes social han de servir per estimular el compromís dels ciutadans en la cosa pública" 

"Les xarxes social han de servir per estimular el compromís dels ciutadans en la cosa pública", reivindica el president. La Generalitat de Catalunya és activa a les xarxes des del 2009. Tot i així, un dels exemples que recull el manual és el del perfil @optimotcat, que es va posar en marxa el 9 de febrer del 2015. Va néixer amb l’objectiu "d’incrementar l’ús qualitatiu de la llengua catalana als àmbits professionals i entre la ciutadania" i, en només 2 dies, ja tenia 4.000 seguidors. Però els esforços del govern català en l’àmbit de les xarxes continuen amb perfils com @012, @gencat, @emergenciescat o @donarsang.

Puigdemont: "La potència comunicativa d’un govern petit és igual que la d’un govern gran"

Cal dir també que el moment polític que viu el país queda reflectit, tot sovint, a Twitter. Per això, Puigdemont assegura que "la potència comunicativa d’un govern petit és igual que la d’un govern gran" perquè és una eina "per a governants i governats".

"Jo segueixo i deixo de seguir", explica el president. Però el debat sempre continua. L’ocellet avui ha convertit un museu -insígnia del passat- en un espai de reflexió sobre el present i el futur de la comunicació institucional.