*Aquesta notícia forma part de l'especial 'Les 35 decisions que han alentit el procés' que avui publica Racó Català i que analitza l'evolució del procés els darrers dos anys. 

'Tot i Trump, avui és #9N: diada de democràcia i de llibertat'. Aquest ha estat el missatge que ha piulat el diputat del Parlament i alcalde de Besalú, Lluís Guinó, i també la premissa que ha guiat l'univers tuitaire independentista aquest matí. Molts han estat els que han seguit les eleccions nord-americanes perquè avui Trump ha vençut Clinton, però avui els sectors sobiranistes estan de celebració.


Les darreres hores han estat centenars els càrrecs electes i simpatitzants amb el procés que han recordat amb l'etiqueta #hotornariaafer la celebració de la consulta del 9N que va tenir lloc avui fa dos anys. Una consulta que ha portat davant la justícia quatre dels cap polítics que la van impulsar: l'expresident Mas, les exconselleres Rigau i Ortega i l'aleshores conseller de la Presidència Francesc Homs. Allò que semblava l'eina definitiva per mesurar el múscul del sobiranisme català va ser només un punt d'inflexió d'un procés que s'ha allargat i que, com a mínim, durarà fins al referèndum de l'any vinent. El dret a decidir torna a ocupar el centre del debat polític.