President de la Generalitat de Catalunya a l'inici de la Guerra dels Segadors i el polític que va proclamar la República Catalana sota la protecció de França el 16 de gener de 1641. Pau Claris va ser un reconegut polític català. Per aquest motiu, cada any l'Associació Patriòtica-Catalunya 1640 homenatja la tasca de persones o entitats que treballen "per la recuperació de la plena sobirania política".

Des de l'any 2007, quan es va entregar per primera vegada la Medalla Pau Claris, han rebut aquest reconeixement el Front Nacional de Catalunya, l'Acció Cultural del País Valencià, la xarxa d'escoles La Bressola, l'assagista Joan Triadú Font, l'Obra Cultural Balear, la periodista Mònica Terribas o l'Assemblea Nacional Catalana. Enguany seran condecorats amb aquest guardó l'expresident de la Generalitat i líder del Partit Demòcrata Català, Artur Mas, i el vicepresident i titular del departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras.

L'entrega del guardó tindrà lloc aquest dijous, 22 de setembre, a partir de les 8 del vespre al pati d'armes del castell de Montjuïc de Barcelona, indret emblemàtic de la ciutat. El periodista català Francesc Canosa serà l'encarregat de presentar aquest acte.