Després d’uns missatges de WhatsApp, quedem que ens trucarem al voltant de les 12 del migdia. És l’hora en punt, però l’Aina Torres demana 10 minuts més. A la tarda té una presentació del llibre "Montserrat Roig. La memòria viva" i va enfeinada tancant alguns serrells i els últims preparatius abans de Sant Jordi.

"Hi ha la mentalitat que la poesia és un gènere distant i hem de trencar amb això"

Despenja el telèfon i, gairebé abans d’encetar la conversa, ja avança que aprofitarà l’avinentesa per reivindicar la poesia. "Hi ha la mentalitat que és un gènere distant i hem de trencar amb això", reivindica.

Com a militant de la filosofia combativa, feminista i literària de Montserrat Roig ens recorda algunes de les frases més distintives de l’autora: "La normalització d’una cultura és dignificar el treball del qui produeix cultura, no sublimar-lo i després fer-lo morir de gana". Aquests mots precedeixen una crítica del món editorial. Explica que, de vegades, els autors són "l’última baula del sistema editorial" i repeteix, amb fermesa, que cal "dignificar la seva feina".

"Molts jurats de premis literaris encara estan formats només per homes i això condiciona les obres que s’acaben guardonant"

En aquest sentit, valora l’empenta i valentia de les petites editorials independents que aposten per noves veus i "primen la qualitat i no el màrqueting", com succeeix en alguns grans grups. En aquest punt de la conversa, reflexiona també sobre el rol de les joves escriptores. "Molts jurats de premis literaris encara estan formats només per homes i això condiciona les obres que s’acaben guardonant", protesta.

Per això, recupera també un dels emblemes més contundents de Roig: "La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini". Considera que, amb temps i picant pedra, la poesia serà més llegida i consumida pel gran públic.

El Pla Nacional de Lectura, impulsat pel departament de Cultura i Mitjans de Comunicació del govern català, treballa en aquest sentit. Tot i així, Torres assegura que "hi ha molta feina a fer". Sap que per millorar l’hàbit i la competència lectora cal una bona coordinació entre "les editorials, els centres educatius, les famílies, els centres cívics o les biblioteques".

Aquestes són les recomanacions de la periodista i escriptora Aina torres per a aquest Sant Jordi:

Nictàlgia, de David Caño

Després de 4 anys sense cap novetat editorial, David Caño ha publicat enguany el seu nou llibre-CD de poemes. Compta amb el pròleg d'Antònia Vicens i un poema-epíleg de Martí Sales, Guim Valls i Núria Martínez-Vernis. Alhora, en el CD es poden trobar cançons inèdites fetes a partir del poemari de Lu Rois, Joan Colomo, Meritxell Gené, Antonio Baños, Niño de Elche, Ferran Palau o Ivette Nadal, entre d’altres, i  la col·laboració especial de Nacho Vegas.

Talismà, de Lluís Calvo

Amb aquesta obra, l’autor celebra 30 anys de trajectòria. Al llarg d’aquestes 3 dècades ha publicat vint llibres de poesia. Segons assegura Laia Llobera, a l’epíleg del llibre, aquesta última novetat editorial parteix "d’un pelegrinatge -interior i exterior- que es multiplica en diversos espais geogràfics i es transforma en un viatge en el temps". Calvo inicia el seu recorregut a la riba del Ganges i acaba a Catalunya i Occitània. 

La ciutat cansada, de Maria Cabrera

Aquesta és l’obra guardonada amb el 58è Premi Carles Riba de poesia. Segons explica la mateixa autora, el llibre és "el relat poètic d’un esgotament". Per tant, Cabrera intenta narrar com això influeix les relacions i els pensaments. Alhora, reivindica que és "una oda singular a una ciutat i als carrers per on aquesta emoció lenta, feixuga, avança".