Any 1938. Carles Rahola descrivia així, al diari "L’Autonomista", la coneguda escultura "Contra l’invasor" de Miquel Blai: "L’estàtua representa un jove ardit i ferreny, abrandat de patriotisme, esgrimint amb fúria la seva llança contra els enemics de la pàtria".

Puigdemont: "No convocarem unes eleccions autonòmiques anticipades".

Any 2017. Un altre enemic, el govern espanyol, però la determinació de l’executiu que encapçala Carles Puigdemont per celebrar un referèndum: "No convocarem unes eleccions autonòmiques anticipades. Farem un referèndum, no una enquesta". Així ho ha assegurat aquest dijous el cap de l’executiu en un dinar-col·loqui, organitzat per l’entitat Sobirania i Justícia. Les paraules de Rahola han servit al president per mostrar que "allò que amenaça una democràcia no són les discrepàncies sinó que no hi hagi eines per resoldre-les".

Novetats ben poques. Cal esperar uns dies perquè el Pacte Nacional pel Referèndum acabi la feina que té encomanada. Després el govern català farà, a finals d’aquest mes de maig, una última oferta al govern espanyol. "Els tornarem a dir que podem negociar la data, la pregunta i l’execució dels resultats", ha assegurat Puigdemont. I, si el relat no canvia i tot segueix el guió previst, el govern català tirarà endavant el referèndum "amb les màximes garanties" sense el vistiplau de l’executiu espanyol. Aquest és el calendari que ha dibuixat Puigdemont. Alhora, malgrat que se li ha preguntat i repetit infinitat de vegades, no ha volgut avançar cap pista sobre la data de la votació. Tot i així, com ja havia explicat en altres ocasions, ha dit que l’executiu marxarà de vacances havent anunciat el dia del referèndum.

Puigdemont: "Jo vaig acceptar aquest encàrrec amb aquest defecte de fàbrica, és bo que sigui així. No sóc el candidat escollit pel meu partit per ser president, el PDECAT es mereix elegir el seu en unes primàries"

La data n'és una, però l’altra gran insistència és: "President, tornarà a presentar-se com a candidat a la presidència?". No. Ras i curt. Sembla que, de moment, Puigdemont segueix escrupolosament un full de ruta polític i personal. "Jo vaig acceptar aquest encàrrec amb aquest defecte de fàbrica, és bo que sigui així. No sóc el candidat escollit pel meu partit per ser president, el PDECAT es mereix elegir el seu en unes primàries", ha afegit el president.

Puigdemont: "Un referèndum acordat amb un 15% de participació seria vàlid? Per mi no"

Quines garanties tindrà un referèndum si se celebra de forma unilateral? Aquest és també un dels grans dubtes que planeja dins de l’agenda política catalana i que, com també ha reconegut Puigdemont, genera diferents posicionaments dins dels votants dels anomenats "Comuns". En aquest punt, el president considera que ara el govern espanyol haurà de fer "un esforç intel·lectual per argumentar el ‘NO’ a un referèndum d’independència". D’altra banda, considera que la validesa del resultat dependrà de la participació, no de si és o no acordat: "Un referèndum acordat amb un 15% de participació seria vàlid? Per mi no", ha assegurat.

Un dels fets que sempre genera controvèrsia és el paper que farien els Mossos d’Esquadra si es tira endavant el referèndum, sota una legalitat catalana però no espanyola. Segons el president, els Mossos "compliran la llei, no desobeiran". Tot i així, ha volgut subratllar que ells no tenen "cap responsabilitat en l’organització del referèndum" sinó que aquesta recau en "els representants polítics".

Un altre dels protagonistes del dinar ha estat l’exministre José Manuel García Margallo que considera que caldria controlar els Mossos per frenar el referèndum. "Fa Margallades que ens ofenen com a poble", ha assegurat el cap de l’executiu i ha puntualitzat que "ningú pot subestimar la cultura democràtica dels catalans".

Puigdemont sobre Nuet: "Ell va a declarar no com a partidari de la independència, sinó com a defensor de la democràcia".

Abans del brindis final, perquè així ha acabat l’àpat, el president s’ha referit als membres de la mesa del Parlament que han de declarar davant del TSJC. Parlant del diputat Nuet, Puigdemont ha etzibat: "Ell va a declarar no com a partidari de la independència, sinó com a defensor de la democràcia". I una cançoneta final: "Perquè ens en sortim i li direm adéu -al govern espanyol". Amb aquestes paraules, que han ressonat a la sala quan s’ha fet el brindis, Puigdemont ha tornat a conjurar: "Som un poble que hem esperat molt de temps, que la impaciència no ens malmeti la possibilitat"