El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet aquest dissabte al vespre el seu missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Puigdemont ha aprofitat el discurs per denunciar, un cop més, l’actitud del govern espanyol envers Catalunya. “Continua ignorant les necessitats dels catalans i catalanes”, ha assegurat el cap de l'executiu.

Alhora, ha afegit que l’estat espanyol està “desconnectant dels seus compromisos i obligacions amb Catalunya, desatent els serveis que per llei està obligat a prestar als ciutadans”. I ha criticat també la “paràlisi institucional i política” que viu Madrid davant les dificultats dels partits espanyols per poder formar un nou govern.

D’altra banda, el president català també ha fet una radiografia de l’actual situació política i institucional que viu la Unió Europea. Segons Puigdemont, la UE s’ha de “replantejar internament el seu funcionament” després dels resultats del referèndum sobre el Brexit. En aquest sentit, el president català ha volgut deixar clar que Catalunya ha de continuar formant part d’Europa però “com a actor i no com a simple espectador”.

Carles Puigdemont participarà aquest 11 de setembre en la manifestació independentista que organitza l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Per això, el president ha explicat durant el seu discurs que “els catalans no ens hem negat mai al diàleg” i que, aquesta Diada, els ciutadans tornaran a sortir al carrer “amb el civisme i l’alegria que ens caracteritzen, demostrant un any més la millor cara d’aquest país”.

A continuació, recollim les deu frases més significatives del discurs del president Puigdemont. 

1- El Govern que jo presideixo governa per a tots els catalans i catalanes, sense distincions de cap mena, i vetllarà pel manteniment del progrés, el benestar, la cohesió i la convivència.

2- La Unió Europea passa per un moment delicat per la crisi dels refugiats i l’ascens dels populismes, cosa que obligarà a refermar els seus principis fundacionals, basats en la llibertat, la democràcia i els drets humans.

3- L’Europa del futur passa per enfortir el paper de la Unió i rebaixar els entrebancs que suposen els vells estatismes del segle passat.

4- Catalunya és i vol continuar sent part d’aquesta Europa, amb els seus defectes i les seves virtuts, però ho vol ser com a actor i no com a simple espectador.

5- La desinversió crònica en infraestructures no només afecta l’economia, sinó també el dia a dia de la gent, amb un servei de Rodalies inacceptable, que s’afegeix a l’oblit crònic del corredor mediterrani.

6- La crisi encara és present en moltes llars catalanes, però ens n’estem sortint amb l’esforç de tots. Tot això ho fem sense la col·laboració del govern espanyol, que continua ignorant les necessitats dels catalans i les catalanes.

7- Sense política es fa difícil dialogar, sobretot amb qui no vol i només fa servir la justícia per intentar resoldre un problema que és polític. Calla qui hauria de parlar i parla qui hauria de callar.

8- L’Estat s’està desconnectant dels seus compromisos i obligacions amb Catalunya, desatenent els serveis que per llei està obligat a prestar als ciutadans, al marge de conjuntures polítiques.

9- Els catalans no ens hem negat mai al diàleg i s’ha demostrat al llarg de la història que som capaços de pactar des de les opcions ideològiques més diverses per tirar endavant el país.

10- Us encoratjo com a president de la Generalitat a celebrar activament aquesta Diada, amb el civisme i l’alegria que ens caracteritzen, demostrant un any més la millor cara d’aquest país.