“Avui les paraules també ens disfressem i per un sol dia tot és diferent” canten Els Amics de les Arts. Usem paraules que ens permeten viatjar a terrenys insòlits, que ens transporten a nous horitzons i que ens permeten escriure històries desconegudes. Disfressem les paraules sense mala intenció, no amaguem cap veritat, només relatem petites idees, potser una mica esbojarrades, que un dia qualsevol preferim que es quedin al tinter.

Deixem volar la imaginació, volem recrear realitats impossibles, creiem que hem d’inventar noves versions del món, de la realitat. Disfressar-nos, de vegades, ens ajuda a comprendre el món, li dóna sentit i ens allibera dels nostres límits.

Però com que “Per Carnestoltes, tot s’hi val” decidim no només disfressar les paraules, també sortim al carrer amb rostres diferents. La música i la disbauxa són la nostra màscara, dissimulen la vergonya i ens converteixen en alegres personatges desconeguts. “Perquè avui és Carnestoltes. Tenim dret a fer l’animal. Anar contracorrent a significar coses que ens facin els dies més dolços, no tan transcendents” ens diu aquest grup de música català. Ens agrada passar desapercebuts, que ningú ens reconegui. Pots imitar aquell estrany personatge, ningú t’ho tindrà en compte. És només una disfressa, avui tot s’hi val.

Diuen que de Dijous Gras a Dimecres de Cendra el món es capgira, l’ordre queda descompensat. Decidim veure els altres amb ulls ingenus, per uns dies, tot és diferent. No passa res si portes un mitjó de cada color, si has decidit posar-te el barret més estrambòtic que has trobat o si sembles, realment, un espantaocells.

Brometes innocents, ballar sense seguir cap ritme. Això només se’ns permet un dia a l’any, però hi ha qui no dubta en posar-se una perruca, maquillar-se fins a semblar irreconeixible i sortir a gaudir de la millor rua.

El sentit del ridícul i la vergonya no existeixen, canvies de rol perquè necessites, durant una estona, modificar la teva personalitat. Segur que ens agradaria poder-ho fer més sovint i convertir situacions increïbles en una senzilla disfressa. Aprofitem-ho. Per  Carnestoltes, se’ns permet ser una mica poca-solta.