Falta poc més d’un any per a les eleccions municipals, previstes per al maig del 2023. Per això, tots els partits han començat a moure fitxa. Fins i tot, algunes formacions ja han designat els candidats i candidates a determinades alcaldies, sobretot les de les grans ciutats o capitals de comarca. Definir un programa electoral, sobretot quan es tracta d’un ajuntament, va sovint estretament lligat amb qui encapçala la llista. La seva capacitat de lideratge, la seva proximitat i interacció amb els seus conciutadans i les seves habilitat per generar consensos.

Alhora, les eleccions municipals són el termòmetre que tenen els partits per saber quines és la seva implementació territorial i, per tant, la seva fortalesa com a plataforma d’impuls de cara a altres comicis. I, des de l’any 2014, es fa una altra lectura: la solidesa de les formacions independentistes en el conjunt del territori com a element de vitalitat i possible pressió del propi moviment.

Per tant, el 2023 serà un any de canvis. Les eleccions generaran turbulències i, evidentment, provocaran tensions entre els dos socis del govern de la Generalitat. Els republicans lluitaran per mantenir la primera posició i per revalidar alcaldies com la de Lleida o Tarragona. Alhora,  intentaran aconseguir el que fa quatre anys no va ser possible: l’alcaldia de Barcelona.

En canvi, des de Junts, després del congrés que celebraran aquest proper mes de juny, treballaran per consolidar la presència de la seva formació al conjunt de Catalunya. I ho faran intentant guanyar al PDECAT en llocs clau com Mollerussa o Igualada.

De la mateixa manera que caldrà veure si els socialistes aconsegueixen mantenir les seves quotes de poder a l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot i que el fet que Núria Marín s’hagi vist esquitxada per presumptes irregularitats en la seva gestió pot fer decantar la balança a favor dels republicans. I en aquest taulell de joc formacions com la CUP o En Comú -Podem, amb Ada Colau al capdavant, determinaran també el repartiment de poder.

En els municipis més grans els acords i coalicions seran imprescindibles per poder governar, però en els municipis més petits prevaldrà, com sempre, el carisma del possible alcalde o paer en cap. Perquè els matisos ideològics són importants, però la capacitat per resoldre amb eficàcia els problemes del dia a dia són determinants. Les eleccions canviaran els nostres municipis, però també els consells comarcals, les diputacions i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El compte enrere ha començat. Hi ha moltes cadires en joc.