Aquest diumenge, coincidint amb la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, les dues principals entitats independentistes organitzen una nova jornada reivindicativa i festiva al carrer. Per cinquè any consecutiu, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural promouen una mobilització, enguany descentralitzada en cinc ciutats, que a partir de les 17:14 de la tarda farà bategar el Principat amb una acció simultània per reclamar la construcció d'una "República Catalana".

Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga: les 5 ciutats protagonistes

El passeig de Sant Joan de Barcelona, la Rambla Nova de Tarragona, la riba del riu Segre de Lleida, el passeig dels Països Catalans de Salt i el passeig de la Pau de Berga seran els escenaris d'aquesta Diada. Cada ciutat defensarà un eix temàtic concret per, segons els organitzadors, "perfilar l'anhel de felicitat civil de la República Catalana". Per això, Lleida serà la república de l'equilibri territorial; a Berga es defensarà la cultura; a Salt un país amb justícia social; a Tarragona es reivindicarà un territori en xarxa i de progrés; i, finalment, Barcelona lluitarà per les llibertats i la sobirania

Què passarà a les 17:14 hores?

Les campanades de la Seu Vella de Lleida anunciaran a les 17:14 l'inici d'una acció conjunta. Es llegirà una part del manifest de la Diada a Lleida i tot seguit es farà aquesta mateixa iniciativa a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona, seguint aquest ordre. Per finalitzar, es llençarà un coet a cada ciutat que anunciarà que ha arribat el moment d'aixecar els punts, element simbòlic de la mobilització, seguint el ritme de la música i l'acompanyament de diferents colles castelleres que construiran uns pilars per representar "els valors de la República Catalana" i demostrar "que el país batega", detallen els organitzadors.

Quan cal ser al tram?

Els organitzadors recomanen que cadascú sigui al seu tram amb força antelació. Per això, s'aconsella dinar a prop del tram assignat perquè a partir de les 3 de la tarda es tallaran els carrers al pas de vehicles per assegurar el bon funcionament de la mobilització i garantir la seguretat ciutadana. I, a partir de les 4 de la tarda, es demana que tothom ja sigui al seu tram.