Des del passat 26 d'octubre, i com explicàvem la setmana passada a Racó Català, l'Assemblea Nacional Catalana forma part del registre de transparència europeu com a grup d'interès. L'entitat que lidera Jordi Sànchez va decidir fer aquest pas per millorar les seves relacions internacionals. Una decisió que no ha passat desapercebuda. Aquest dimarts, l'eurodiputat Enrique Calvet ja va qüestionar si l'ANC pot pertànyer en aquest registre de la UE. Segons Calvet, l'organització podria violar "el codi de conducta" de les institucions europees perquè defensa uns principis "contraris als tractats de la UE".

L'eurodiputat, que havia format part d'UPyD fins que la formació el va suspendre cautelarment de la militància per no acatar les normes internes del partit, considera que la Comissió Europea hauria d'anul·lar la inscripció de l'ANC del registre si es confirma que els seus objectius van en contra del que pretenen les institucions comunitàries. Calvet defensa que com a eurodiputat té "l'obligació de fer respectar les funcions essencials dels estats, especialment, les que tenen com a objectiu garantir la seva integritat territorial".

Tot i així, l'ANC no és l'única entitat independentista que forma del registre de transparència europeu. Com publicàvem dilluns en aquest portal, Sobirania i Justícia i la Plataforma per la Llengua també s'han adherit aquest any al registre. Cal dir però que no és el Parlament Europeu i, per tant, els seus eurodiputats qui dirimeixen qui entra a formar part d'aquest llistat.